Fyra sätt som VR har förändrat spelindustrin

VR eller Virutal Reality är nästa stora genombrott för visualisering inom spelindustrin. Genom att använda speciella glasögon i stället för att titta på en skärm när du spelar kan du uppleva spel från ett helt annat perspektiv. VR ger dig möjligheten att se spelet från ett Point of View-perspektiv. Det innebär att du ser precis det som din karaktär i spelet ser. Detta blir såklart en väldigt spektakulär upplevelse och spelet blir ofta mycket mer verklig.

VR har förstås både för- och nackdelar. Det är en ny teknik som inte är helt utvecklad än och det finns förbättringsmöjlighet ur många aspekter. Men tekniken i sig är helt revolutionerande och i framtiden när hård- och mjukvara har hunnit i kapp kommer det kunna skapas spel som kommer vara lika realistiska som verkligheten. Men redan nu har VR påverkat spelindustrin. Vi går här igenom några sätt som VR har revolutionerat spelindustrin.

Den vanliga skärmen håller på att fasas ut

Det mest självklara är ju att man slipper spela på en skärm som man gör i vanliga fall. I stället för en skärm som är platt upplever man i stället spelet som om man vore inne i det. I platta skärmar får man en 2D-känsla hur man än vrider och vänder på det. Detta trots att spelet är gjort i 3D. Det problemet har man inte längre med VR.

VR har tagit nästa kliv i den visuella presentationen av spel. Oavsett om du kör spel baserade motorsport eller FPS kommer du kunna dyka in i världen på ett helt annat sätt. Nu kan du till och med spela casino online med VR. Det bör dock påpekas att VR kräver väldigt mycket processorkraft och vanliga datorer idag har svårt att hantera det. Men så fort hårdvaran finns, kommer VR slå igenom med full kraft.

Upplev motorsport på en helt ny nivå

En spelkategori i sig som kräver att lyftas upp ur VR-perspektiv är motorsport. Det har alltid varit väldigt svårt att realistiskt få känslan av att man kör ett fordon av något slag när man presenterar det på en platt skärm. Det finns givetvis enorma riggar av skärmar som man ge presentabel upplevelse, men som aldrig riktigt når hela vägen fram.

Det är här VR kommer in. Motorsport, så som Formel 1, rally eller till och med flygplanskörning kan simuleras på bästa vis med hjälp av VR. Anledningen är att man sitter

fixerad när man kör, oavsett fordon. Det enda du rör på är armar och huvud. Det innebär att du inte hoppar runt eller rör dina ben under spelets gång. Det finns riggar som kan hantera sådana rörelser också, men det ger sällan ett naturtroget rörelsemönster.

Det är just därför VR är optimalt för spel som inkluderar fordon. När du sitter ner hela tiden blir det väldigt naturtroget och verkligt. Är det något spel du ska pröva med VR är det just motorsport eller en flygsimulator.

Ditt spelande kan nu bli motion

Men VR är inte bara bra för spel där man sitter still. Eller snarare, VR kan vara bra för dig som i vanliga fall sitter still för mycket. Vissa spel kräver faktiskt att du aktiverar dig, antingen genom att du försöker slå en boll eller genom att du måste röra dig på plats. Till exempel genom att ta steg i sidled eller hoppa.

Sådana spel kan vara sportspel som tennis eller bowling. I stället för att sitta still så rör du faktiskt på dig och ditt spelande kan bli motion och i vissa fall till och med träning. I vissa FPS kan du spela med en rigg som fungerar som ett löpband. Varje gång du tar ett steg kommer du fortfarande stå fixerad på samma ställe. Detta kan bli revolutionerande för en generation som inte annars rör så mycket på sig.

Din spelupplevelse blir närmast verklig

Vi har redan gått igenom fördelarna med att gå från en plattskärm till ett rum så som VR erbjuder. Men det tåls även att nämnas hur verklig upplevelsen kan bli. Dagens hårdvara ligger lite efter vilket gör att grafiken i spelet kanske inte kan misstas för verkligheten. Men i framtiden spår man att man kommer kunna skapa miljöer som är närmast verkliga. VR öppnar upp för en visualiseringsnivå som kommer kunna vara ultrarealistisk.

Grafiken och renderingarna inne i dina VR-glasögon kan presentera vilken värld som helst, oavsett om den finns på riktigt eller om den har animerats. Detta öppnar upp för en otrolig potential för spelvärlden, men även för andra industrier. Du kan till exempel vandra i regnskog, besöka en konsthall eller resa till en annan planet. Bara fantasin sätter gränser, och hårdvaran.

Det finns inte heller några begräsningar för vad man kan integrera i sin VR-upplevelse. Vi har tidigare tagit upp ur man kan spela på en rigg som hela tiden fixerar dig på ett och samma ställe, oavsett hur mycket du rör på dig. Men du kan också addera vind, lukter, temperaturskillnader och skakningar. På så viss kan du göra din upplevelse i VR ännu mer verklig.

Sammanfattning

VR är här för att stanna, det finns ingen tvekan om det. Den kommer dock att påverka olika generar av spel olika mycket. Dess användningsområde passar motorsport mer än vad den passar FPS- eller äventyrsspel. Men även där spås VR har en betydande påverkan i framtiden, framför allt när tekniken har utvecklats.

Men den kommer även påverka ur andra hänseenden. Motion är en viktig del av folkhälsan och ett område där det finns stora brister genom alla åldrar. En spelande befolkning är väldigt stillasittande, något som är dåligt för hälsan. VR kan hjälpa ungdomar och vuxna att komma i gång och röra sig mer. Något som gagnar hela samhället.

Men det är kanske ändå upplevelsen i sig som står för den största förändringen. Att kunna uppleva allting från ett perspektiv som både blir verklig och mer personlig kommer göra att man blir mer engagerad i spelet. VR har och kommer att fortsätta att förändra spelindustrin för evigt. Framtiden är fortfarande oviss, men att VR är en del av den är redan i dag ett faktum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *