Vilka svenska företag är störst sett till omsättningen? 

Sverige har under lång tid varit ett land känt för sina många innovativa entreprenörer och stora företagsanda. Det svenska näringslivet har varit blomstrande under lång tid, med många internationella exporter och stora svenska företag som opererar på en global marknad. Det är oftast det som behövs för att nå en rekordomsättning. Men vilka svenska företag är störst sett till omsättningen?

Det svenska företagsundret har varit påtagligt sedan 1900-talet. Det finns många svenska företag som visat stor innovativ förmåga, och som tack vare nya lösningar, uppfinningar eller ett smart strategiarbete har kunnat sträcka sig verksamhet till den globala marknaden. Inom många områden finns det svenska företag som dominerar, till exempel IKEA som är ett av världens största möbelföretag.  

En helt annan bransch där svenska företag har varit framstående är inom spelindustrin. Många utländska casino samarbetar med svenska spelutvecklare, som ligger i framkant när det gäller att producera olika onlinespel. Det finns också kända spelutvecklarföretag som satsar på vanlig gaming och som har sitt säte i Sverige. 

Men det är inte slut där. Volvo AB är fortfarande ett av världens mest kända bilmärken, H&M (Hennes & Mauritz) har butiker i länder över nästan hela världen och läkemedelsbolag som AstraZeneca AB producerar fortfarande mediciner som används i många länder utanför den svenska gränsen. Det finns med andra ord en imponerande bredd när det gäller segment som svenska företag har gjort sig framgångsrika inom. 

Samtidigt finns det både stora och små företag i Sverige, och omsättningen kan variera ganska kraftigt mellan de största företagen och de bolag som kanske inte riktigt kan mäta sig hela vägen. Låt oss titta närmare på listan över de största företagen i Sverige, sett till omsättningen. I det här fallet är det en lista som avser nettoomsättningen för de olika företagen. 

Kom ihåg att inte förväxla omsättningen med exempelvis marknadsvärdet på börsen, som man kan se hos Avanza eller andra nätbanker. Det finns ett par framstående svenska bolag som har ett stort börsvärde och som är attraktiva som investeringar för småsparare och professionella investerare världen över. Men nedanstående lista behandlar snarare omsättningen. Det vill säga de totala intäkterna under ett år. 

Volvo AB / Volvo Car AB 

Volvo AB och Volvo Car AB är två separata företag, men var för sig finns dessa båda uppe i toppen när det gäller total omsättning. När det gäller Volvo Car AB kan man också visa upp fina siffror vad gäller vinsterna, där man placerar sig på plats nummer 13 över de bolag i Sverige som gör den största vinsten. Volvo AB placerar sig som nummer tre på samma lista. 

Sett till omsättningen är Volvo AB störst, men med Volvo Car AB strax bakom. Därmed är man före samtliga konkurrenter. Den huvudsakliga förklaringen till detta är att man säljer sina produkter, däribland bilar med ett stort fokus på elbilar, över hela världen. Det är dessutom dyra produkter som i sig driver på omsättningen. Dessutom kan båda bolagen visa upp en imponerande vinst. Det innebär att marginalerna minst sagt är goda i verksamheten. 

Ericsson, Telefon AB LM 

Ericsson, Telefon AB LM har länge varit ett framstående företag inom tillverkningen av datorer och andra elektronikvaror. Ericsson, som namnet på företag är i folkmun, etablerades redan 1918 och har sitt huvudkontor i Kista utanför Stockholm. 

Om man ser till antalet anställda ligger Ericsson, Telefon AB LM också högt upp på listorna. Med strax över 100 000 anställda är man den tredje största arbetsgivaren i Sverige enligt sajten Largest Companies. Vad gäller vinst ligger man först på sjundeplatsen i Sverige, med flera andra bolag med lägre omsättning framför sig på vinstlistan. 

H&M Hennes & Mauritz AB

H&M Hennes & Mauritz AB, eller H&M som är det vanligaste namnet på företaget i folkmun, är ett klädbolag som har verksamhet som sträcker sig över stora delar av världen. Både när det gäller tillverkning och försäljning av kläder bedriver man merparten av sin verksamhet utanför den svenska gränsen, men det är fortfarande ett i grunden svenskt bolag. Sett till omsättningen är man fjärde störst i Sverige. 

Dessutom har man över 100 000 anställda och det har att göra med det faktum att verksamheten är väldigt bred, från kundtjänst och försäljning till distribution och tillverkning. Numera har man också breddat sin verksamhet till mer än bara kläder. Exempelvis säljer man heminredning, smink och andra prylar. Vad gäller vinst är man bara 18 i Sverige, men man har för vana att ge en aktieutdelning till sina aktieägare.

Vattenfall AB 

Det statligt helägda företaget Vattenfall AB är ett bolag som är verksamma inom energi, och företaget producerar elektrisk energi, levererar fjärrvärme och är elnätsägare. Detta sker dock genom dotterbolaget, som heter Vattenfall Eldistribution AB. Man grundades redan 1909 och bedriver sin verksamhet från huvudkontoret i Solna. 

Det som gör omsättningen imponerande i fallet Vattenfall AB är att man inte ligger på listan över de 20 företag med flest anställda i Sverige. Trots det lyckas man alltså visa upp en omsättning som placerar företaget femma i Sverige. Antalet anställda uppgår till knappa 20 000, så det är fortfarande en stor arbetsgivare. Det som gör detta ännu mer imponerande är att man är det företag, näst efter Investor AB, som kan visa upp den största vinsten i Sverige. Det har med andra ord visat sig lönsamt att vara ett energiföretag, utan att det kräver att man ligger i topp vad gäller antalet anställda. 

Hur ser framtiden ut för svenska bolag? 

Det finns få saker som tyder på någonting annat än att den svenska ekonomin kommer att vara fortsatt stark. Det finns goda förutsättningar att bedriva företag i Sverige, även om det ekonomiska läget kan vara bistert när inflationen skenar iväg. Samtidigt är det ett fenomen som syns över hela världen och som påverkar den globala marknaden i stort. 

Det i sig gör att det kan vänta ett par tyngre år för svenska företag som exporterar eller bedriver sin verksamhet helt eller delvis i utlandet, men å andra sidan har den försvagade kronan effekten att man kan få mer betalt för sina varor eller tjänster. Det blir däremot väsentligt dyrare att importera, eftersom den svenska kronan är värd mindre. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *