Hur mycket tjänar en mäklare?

Hur mycket tjänar en mäklare? Och hur mycket tjänar en mäklare i Sverige? Hur mycket en mäklare tjänar varierar oerhört mycket och därav kan medellönen vara missvisande. Flertalet får inte timlön utan en god provision på försäljningen. En framgångsrik mäklare har många kontakter och goda kunskaper om bostadsmarknaden. Viktigast av allt säljer mäklaren mycket fastigheter med stora vinster.

 

Fastighetsbranschen är oerhört konkurrensutsatt och det är svårt för nya mäklare att ta sig framåt då erfarenhet väger tungt för kunder. Då mångas lön baseras på provision får man således ingen lön om man inte säljer några fastigheter. Hur mycket mäklaren får ta ut i provision varierar men brukar ligga mellan 20-30% av mäklarföretagets avgift.

 

Hur mycket tjänar en mäklare på ett hus då? Låt säga att mäklaren säljer ett hus för 4 miljoner med en avgift på 2% till mäklarföretaget, då får mäklaren ut 16 – 24 tusen kronor. Medellönen kan således ligga mellan 300 000 – 500 000 på ett år. Men då det är provisionsbaserad lön kan det svänga mellan alltifrån 30 000 till 200 000 per månad.

 

Hur mycket tjänar en mäklare i USA?

 

Många är nyfikna på vad en framgångsrik mäklare i USA tjänar. Inte minst på grund av det populära tv-programmet Million Dollar Listing, där fastigheter i stora städer som New York eller Los Angeles säljs för enorma summor. Liksom i Sverige är mäklaryrket provisionsbaserat och ersättningen varierar kraftigt. Däremot är fastighetspriserna generellt högre i storstäderna och kan därmed generera mer pengar åt mäklaren.

 

För en mäklare i New York ligger medellönen på ca 47 000 kronor i månaden men med erfarenhet kan månadslönen ligga över 80 000 kronor i månaden. Lönerna varierar kraftigt och kan således vara både mycket lägre eller högre än ovan nämnda.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *