Hur mycket protein kan kroppen ta upp

Den eviga tidens diskussion när det gäller nutrition och träning kretsar kring vårt proteinintag. Det kommande ämnet för idag är ”Hur mycket protein kan kroppen ta upp”.

Vad vi vet

Vi är säkert medvetna om proteinets avgörande roll i kroppen. Proteiner reparerar gamla celler, bygger nya celler, hjälper oss att behålla muskelmassan och gör det möjligt för oss att återhämta oss efter en hård träningspass. Kostexperter och dietister har länge propagerat för betydande proteinintag.

Vikten av protein

Frågan som behöver ställas är alltså: ”Hur mycket protein kan kroppen faktiskt ta upp?” Detta är en intressant fråga eftersom det inte finns ett fast svar på det. Svaret varierar beroende på flera faktorer, inklusive individer och typen av protein du konsumerar.

Kroppens förmåga

Generellt kan kroppen absorbera och fördela 20 till 30 gram protein per måltid. Över detta kan kroppen inte smälta effektivt och använda som den borde.

Typ av Aktivitet Rekommenderat Proteinintag Maximal Absorption
Styrketräning 1.2-2.0g/Kg Kroppsvikt 25-30g/ Måltid
Konditionsträning 1.2-1.4g/Kg Kroppsvikt 20-25g/ Måltid
Inaktiv 0.8g/Kg Kroppsvikt 15-20g/ Måltid

Slutsats

Kom ihåg, ”hur mycket protein kan kroppen ta upp” hänvisar till absorption, inte total mängd. Obsession med protein talet kan vara meningslöst om du inte förstår hur kroppen arbetar. Det är alltid bäst att konsultera en läkare eller en dietist för att förstå dina specifika behov på bästa möjliga sätt. För på slutet av dagen behöver alla kroppar olika saker. Hur mycket protein din kropp kan ta upp beror på ditt unika tillstånd, ditt hälsotillstånd och dina fitnessmål! Stanna alltid hydratiserad och frisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *