5 sätt att spara pengar 

När det är tuffa tider är det en bra idé att spara pengar så man alltid har en buffert för exempelvis betalning av hyra och mat. Av den anledningen ger vi dig här 5 tips på hur du sparar pengar.

OBS: Inga tips i artikeln ska ses som ekonomisk rådgivning. Se till att aldrig investera pengar som du inte har råd att vara utan.

5 bra spartips

  1. Jämför priser innan du handlar.
  2. Investera med dina sparpengar på exempelvis krypto hos immediate connect.
  3. Använd rabattkuponger.
  4. Ta med matlåda till jobbet.
  5. Minska på impulsköpen.

Nedan berättar vi mer om de spartips vi precis nämnt i större detalj.

1. Jämför priser innan du handlar

Att jämföra priser online hos exempelvis Pricerunner eller Prisjakt är en bra idé. Det tar i regel bara någon minut att jämföra priser på en produkt, och genom att göra det sparar du snabbt minst några hundralappar om det är ett större köp du ska göra.

Jämförelsesajterna tar aldrig betalt av dig för att du använder deras tjänster, utan de får nämligen betalt av återförsäljarna. Så det är alltid kostnadsfritt att jämföra priser på nätet innan du handlar.

2. Investera med dina sparpengar

Om du har sparpengar på ett bankkonto får du antingen en låg ränta på dem, eller i värsta fall ingen ränta alls. Inflationen, som idealt ska ligga på 2 % ”äter därför upp” dina sparpengar om du inte placerar dem på ett bra sätt. I synnerhet nu (2023) när inflationen ligger på omkring 10 %.

Så för att inte låta sparpengarna bli mindre värda är det en bra idé att investera i något som får dem att växa, såsom fonder, aktier eller krypto. Nedan berättar vi snabbt hur dessa typer av investeringssätt fungerar.

  • När du investerar i aktier köper du en liten del av ett företag, exempelvis Swedbank. Du får oftast utdelning (pengar tillbaka) varje år, och generellt ökar aktiekursen med omkring 9 % per år. 
  • När du investerar i fonder är det någon annan än du som placerar dina pengar. Du ber alltså någon köpa aktier och/eller värdepapper i ditt ställe, och för fondägarens expertis betalar du ofta en procentuell avgift. Den utdelning fonder får återinvesteras i fonden, så det är ingen klumpsumma du får i handen som om du investerat i aktier.
  • När du investerar i krypto följer kursen kryptovalutans värde. Men du ska tänka på att värdet för kryptovalutorna ofta skiftar kraftigt, så var beredd på att du snabbt kan tjäna/förlora pengar när du investerar i krypto såsom bitcoin.

3. Använd rabattkuponger

Att använda rabattkuponger är en bra idé, för om du gör det får du ett billigare pris bara för att du uppger en kod vid butiken kassa-sida. Fasta rabatter på mellan cirka 5 och 10 % är vanliga, så googla gärna på ”rabattkod + det företag du handlar av” för att kunna spara en hacka när du handlar på nätet.

4. Ta med matlåda

Att ta med matlåda till jobbet är en bra idé, främst för att det är dyrt att äta ute på restaurang. Så när du väl lagar mat hemma, laga då lite extra som du kan ta med dig till jobbet för att således kunna spara en hacka.

5. Gör färre impulsköp

I vardagen är det lätt att köpa en kaffen i drive in-luckan eller på det lokala fiket, eller köpa lite godis i en kiosk man passerar. Men gör inte det, för de små inköpen kostar mycket pengar i det långa loppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *