No country for old men

Denna bok och dess historia är baserad på en roman från år 2005 och är skriven av författaren Cormac McCarthy. Storyn utspelar sig i USA, där också författaren kommer från. Under 1980-talet förekom en narkotikahärva i sydvästra Texas, vid gränsen till Mexiko.

I denna härva är Moss, Chigurh och Bell huvudkaraktärer och dessa tre individer får man följa under historians gång.

No country for old men

En enorm mängd heroin, två miljoner dollar i kontanter samt en mördad mexikan, hittas i en torr öken av en man som endast är ute för att jaga antilop. Denna man är Moss och när han återvänder hem får bygdens främsta mördare reda på att han gjort ett fynd. Då är de inte sena på att vara efter honom.

No country for old men

Främst i denna liga är Anton Chigurh som har världens bästa självförtroende, men som också är en psykopat utan dess like. I filmen får tittaren också möta sheriffen Ed Tom Bell som tar en reflekterande roll. Denne Ed utreder fallet och försöker att skydda Moss och hans unge fru från mördarna.

En gedigen rollista

No country for old men har många välkända skådespelare som medverkar. De är bland annat Josh Brolin, Javier Bardem, Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, Garret Dillahunt, Kelly Macdonald, med flera.

Regisserad av brödrapar

Filmen är en thriller med inslag av western som hade premiär på bio den 9 november 2007, i USA och filmen är regisserad och skriven av Joel och Ethan Coen.

Den är inspelad i Texas, New Mexico och Marfa. Filmen har visats på diverse filmfestivaler och har varit nominerad och fått en del utmärkelser. Den har bland annat fått en Oscar för bästa film och bästa regi. Javier Bardem fick ta emot både en Oscar och en Golden Globe Award för bästa manliga biroll för sin insats i filmen.

Olika åsikter

Det har blivit en del skrivet om filmen och Nöjesguiden är en av de som gjort en recension. De beskriver filmen som spännande och berättar om det obehag som filmen ger sina tittare. No country for an old men har fått 8,2 av 10 hos IMDB vilket är ett ganska högt betyg. Även Moviezine har skrivit om filmen och dess recensent lyfter filmen till skyarna.

Det som imponerar mest på skribenten är skådespelarnas insatser men även regissörens förmåga att fånga storyn. Även Gamereactor tycker att skådespelarna har lyckats och att filmen är magnifik. Filmens handling beskrivs som en katt och råtta-lek som utspelar sig i fantastiska miljöer.

Samma grundläggande story

Enligt andra recensenter återspeglar sig historien från boken i filmen och bröderna Joel och Ethan är skickliga på sin sak. Det finns några delar av filmen som inte riktigt stämmer överens med boken. Men det finns ändå primära hållpunkter som de fått med i sitt manus. Eftersom storyn är ganska så spektakulär så gynnar det bröderna att faktiskt hålla sig till den, så gott det går.

Den ursprungliga berättelsen är dock till en början skriven som ett manus vilket ger en förklaring till att det varit så lätt för regissörerna att återberätta denna på ett naturligt sätt. Filmen innehåller inte några spektakulära ljudscener utan det skapar i sin tur en känsla av stress och ångest vilket ger ett positivt bidrag till skådespeleriet. Det gör att publiken kan sätta sig in i hur det är att vara i samma situation och därmed få känna en rafflande spänning.

I en traditionell berättelse är det de goda som vinner över de onda men denna historia bevittnar om något annat. Kanske bidrar det till en obehaglig känsla och ett snopet slut men det kan du inte avgöra förrän du tittat på filmen själv. Det som kan sägas är att många som var och tittade på filmen vid releasen förväntade sig en annan vändning än den som faktiskt finns.

No country for old men finns att se på olika plattformar

No country for old men finns att hyra bland annat hos svenska Viaplay och SF Anytime för 39 kronor men du kan tyvärr inte se den hos Netflix. Dock har de en funktion där du kan lägga till en påminnelse så att du får ett mejl när den finns tillgänglig. Netflix har andra serier att titta på i samma genre och en av dem är Explained.

Den verkar finnas för stream både via Dreamfilm och andra utländska plattformar och den finns också med Swesub. Är det så att du föredrar att titta på filmer på DVD kan du köpa filmen via olika webbshoppar som till exempel Ginza, Amazon eller CDON. För att hitta billigaste alternativ är ett tips att googla på titeln på filmen.

Vem vet, kanske hittar du boken där också till ett bra pris och kan köpa båda. Du får då möjlighet att ta del av historien i två olika medium och på två olika sätt. Vidare får du chans att då jämföra och skapa dig en egen uppfattning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *