Greta Garbos kärleksfulla liv

Greta Garbo är en av de mest kända svenskarna i hela världen och på samma gång en av de mest okända. Trots sin berömmelse och alla beundrare är ytterst lite känt om hennes privatliv. När hon dog var Greta Garbo gammal och hon tog många av sina hemligheter med sig i graven.

Några snabba fakta om Greta Garbo

Riktigt namnGreta Gustafsson
Föddes18 september 1905 i Stockholm
Dog15 april 1990 i New York
Om scennamnetDet lär ha varit vännen Mimi Pollak som kom på namnet “Garbo” åt Greta
MuseumGreta Garbos museum ligger i Högsby, Småland
Film om Greta GarboGarbo, den gudomliga (från 2014)

Döden i New York och Greta Garbos grav

Många har berättat om Greta Garbos liv. Om man startar historien från slutet befinner man sig på ett sjukhus i New York, USA. Man ser en 85-årig migrant från Sverige, döende av ålderdom. Hennes dödsorsak var till slut lunginflammation och njursvikt men hon led av flera olika åkommor. Man ser att kroppen skickas för kremering och askorna skeppas till hennes hemland för att begravas på Skogskyrkogården i Stockholm.

Det kan låta lite sorgset och vardagligt men kanske var det så Greta Garbo föredrog det. Många har spekulerat i att hon led av depressioner under hela sitt liv. Om det var anledningen till hennes skygghet lär vi aldrig få veta. Hennes få vänner vaktade hennes hemligheter väl, det lär ha varit en förutsättning för att få vara Greta Garbos vän.

Greta Garbos förmögenhet och enda arvinge

Under sitt liv tjänade Greta Garbo en förmögenhet. Det var inte bara hennes lönsamma filmkontrakt som gjorde henne rik, utan även hennes konstsamling och placeringar i olika fonder. Vid sin död lämnade hon 32 miljoner dollar efter sig.

Men hade Greta Garbo barn? Nej, faktum är att hon dog barnlös. Istället var det hennes brorsdotter, Gray Reisfield, som fick ärva allt efter henne. De två kvinnorna stod varandra mycket nära och spenderade bland annat tid tillsammans på semester i Karibien varje vår. Deras nära relation har ibland lett till missuppfattningen att Gray var Greta Garbos dotter.

Greta Garbo var dock sörjd och saknad av många människor. Hon har blivit ihågkommen som den största svenska skådespelaren någonsin och har förärats många minnesmärken. Till exempel är hon porträtterad på en svensk sedel, med värdet hundra kronor. Greta Garbos väg ligger i Solna och Greta Garbos torg finns på Södermalm. På torget står hon dessutom staty. Det finns ytterligare statyer som föreställer Greta Garbo, bland annat väster om Lillhärdal långt ute i Jämtlands skogar. Om Greta själv hade fått välja plats skulle hon säkert ha valt den sistnämnda.

Greta Garbos kärleksrelationer

Greta Garbo gifte sig aldrig men lär ha haft många kärleksrelationer, både med kvinnor och män. Några av hennes kända romanser är:

  • John Gilbert
  • Leopold Stokowski
  • Louise Brooks
  • Lilyan Tashman
  • Erich Maria Remarque
  • Mercedes de Acosta

Greta Garbo svarade aldrig på beundrarbrev och gjorde ytterst få intervjuer, speciellt under andra halvan av livet. Hon kallades till och med för “den svenska sfinxen” på grund av sin tillbakadragna personlighet.

Det är framför allt genom brev som delar av hennes privatliv är känt. Hon hade en livslång korrespondens med sin vän Mimi Pollak, som gick på Dramatens elevskola tillsammans med Greta. Det har spekulerats i att Mimi Pollak var Gretas stora kärlek men sanningen om det är höljd i dunkel.

Sista bilden på Greta Garbo

Greta Garbo lär ha gjort sitt yttersta för att undvika fotografer, speciellt mot slutet av sitt liv. Den sista bilden på Greta Garbo sägs vara tagen av den amerikanske paparazzi-fotografen Ted Leyton den 10 april 1990. Han förföljde Greta i tio års tid och var besatt av henne.

Fröken Garbo ska ha kallat honom för “den stackars lilla mannen som alltid lurar”. Kanske säger citatet något om hennes trötthet på offentligheten och alla dem som jagar kändisskap. Vi kommer sannolikt aldrig få veta vad hon verkligen tyckte om sitt liv eller hur hon hade levt om hon hade fått ändra vad hon ville. I efterhand tycks hennes liv dock ha varit spektakulärt med många upp- och nedgångar, fullt av djup vänskap och romans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *