Vad händer om man äter mögel

Så vad händer om man äter mögel?

Det är en intressant fråga! Om man råkar äta mögel kan det bero på vad exakt du äter – vissa sorters mögel är ju faktiskt ätbara och till och med läckra (tänk på blåmögelost). De flesta möglar är dock inte särskilt hälsosamma för oss människor.

Är det alltid dåligt att äta mögel?

Nej, inte nödvändigtvis. Som tidigare nämnts används vissa mögeltyper för att framställa vissa typer av olika ostsorter och andra livsmedel. Men vanligtvis är det inte bra att äta mat som möglat. Det är särskilt sant om du har ett svagt immunsystem, eftersom vissa mögelsorter kan orsaka allergiska reaktioner eller till och med sjukdomar.

Är mögel giftigt?

En del mögel kan producera ämnen som kallas mykotoxiner, vilka är giftiga för människor och djur. Om du äter mycket mögel som innehåller mykotoxiner kan det leda till symptomer som illamående, kräkningar, diarré och i sällsynta fall även allvarligare hälsoproblem.

Slutsats

Så medan vissa former av mögel inte är farliga att äta, är det bästa du kan göra om du hittar mögel på din mat att kasta bort det. Även om det kan tyckas vara slöseri, är det mycket bättre än att riskera din hälsa.

Mögeltyp Är det ätligt? Potentiell fara
Blåmögel Ja Ingen kända
Grönt mögel Nej Kan vara giftigt
Svart mögel Nej Kan vara giftiga och allergiframkallande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *