Ont i ryggen – mångas gissel

pain1

Ont i ryggen kan vara väldigt hämmande och inte förrän man drabbats av det vet man hur obehagligt det är. Ryggont drabbar ungefär 80% av Sveriges befolkning någon gång under deras liv och och kan ha väldigt många orsaker. Den vanligaste anledningen till att man får ont i ryggen är att man belastat ryggen fel eller att man överansträngt sig, men det finns många andra orsaker.

Ryggen är en vital och rörlig del av vår kropp, och när vi får ont i ryggen kan det bli svårt att röra sig, sitta eller ligga. Kontaktar du en läkare blir den första frågan därför om var i ryggen det gör ont, och om smärtan sitter i övre delen eller nedre delen av ryggen, om den sitter i muskler eller ryggrad. I de flesta fall kommer du sedan att bli hänvisad till en fysioterapeut, naprapat, kiropraktor eller sjukgymnast för kroppsundersökning och behandling.

Ont i nedre delen av ryggen kan vara lumbago

Den vanligaste typen av ryggont är smärta i den nedre delen av ryggen som kallas ländryggen. Smärtan börjar oftast med en svag men ökande värk som förvärras när ryggen belastas. Tillståndet kallas lumbago och brukar följas av en känsla av trötthet. Lumbago går vanligtvis över av sig själv, men om smärtan håller i sig i mer än tre veckor bör du uppsöka en vårdcentral.

En annan form av ont i ryggen är lumbago acuta, det vi i dagligt tal kallar ryggskott. Ryggskott drabbar plötsligt och oftast när man gör ett lyft eller en oförsiktig sidovridning. Smärtan kan kännas som en låsning i ryggen och vara skärande, huggande eller molande. Det finns inte mycket du kan göra om du fått ryggskott, och du ska röra på dig som vanligt, även om det gör ont. Receptfria värktabletter kan lindra smärtan och du ska undvika tunga lyft.

Lumbago finns också som ischias vilket innebär att smärtan sitter i ländryggen men fortsätter som en utstrålande smärta i benet ner mot foten. Lumbago-ischias behöver inte innebära att du har ont i ryggen och beror på att ischiasnerven är irriterad eller inflammerad. Vanligtvis går smärtan över på ett par veckor och det är bra att träna gång, stavgång, simning eller cykling för att påskynda förbättring. Du bör undvika att lyfta eller bära tungt när du har ont i ryggen.

Ont i bröstryggen

Om du har ont i bröstryggen kommer smärtan oftast från spänningar i musklerna, men kan också komma från skelettet. Symtom på smärta från skelett och muskler är framförallt:

  • Smärtan strålar från ryggen och fram mot bröstet.
  • Du får skarpa och krampaktiga smärtor i bröstet, oftast på sidan.
  • Värken ökar när du rör på armarna och nacken eller andas in djupt.
  • Smärtorna varierar beroende på vilken kroppsställning du har.

Denna typ av ryggont går över på ett par veckor men kan vara obehaglig. Det bästa du kan göra är att fortsätta röra dig som vanligt, göra avslappningsövningar eller gå till en massör.

Ibland kan smärta i bröstryggen komma från lungorna eller hjärtat och vara ett tecken på hjärtinfarkt, kärlkramp eller blodpropp i lungan. Den smärta som kommer från hjärta och lungor har framförallt följande symtom:

  • Smärtorna är starka och tryckande, ofta som ett band runt bröstet.
  • Smärtan kan stråla upp till nacken och ut i armen. Vanligtvis på den vänstra sidan men även på den högra.
  • Besvären ökar vid fysisk ansträngning när hjärtat behöver arbeta hårdare. Smärtan minskar sedan när du vilar.
  • Du får andningssvårigheter.
  • Du blir andfådd, blek och svettig.
  • Du får hög puls.

Stämmer dina symtom in på de som kännetecknar hjärta och lungor bör du kontakta 1177 eller ringa 112 för att få akut hjälp.

Ont i magen och ryggen

Under vissa perioder, exempelvis graviditet utsätts kroppen för högre belastning som ger upphov till ont i ryggen. Du kan då underlätta för ryggen att klara påfrestningen genom mjuk träning och övningar som stärker ryggen. Generellt sett ska man fortsätta att röra sig som vanligt även om det gör ont, men undvika tunga lyft.

Smärtor i ryggen kan också orsakas av andra organ som trycker på och skapar smärta. Bukspottskörteln sitter exempelvis långt bak i magen, framför ryggraden. Vid akut inflammation i bukspottkörteln kan smärtan från magen kännas upp i ryggen mellan skulderbladen. Vanligtvis får du feber vid inflammation i bukspottskörteln och bör uppsöka en vårdcentral eller kontakta sjukvårdsupplysningen på 1177.

Ont i ryggen som behöver åtgärd

Ryggont kan ha många orsaker och kan ibland begränsa en människas rörlighet för all framtid. I de flesta fall går smärtan över med träning, behandling eller operation.Hos en kiropraktor eller akupunktör kan du också få hjälp med smärtlindring, avslappning och korrigering.  Om din smärta i ryggen inte försvinner efter tre veckor bör du kontakta en vårdcentral för utredning av smärtan. Nedsatt funktion på grund av ålder och förslitning av ryggraden kan ibland inte åtgärdas utan måste medicineras.  

För att förebygga bestående skador på ryggen är det viktigt att lära sig lyfta på rätt sätt, och att ha en arbetsställning som inte utsätter ryggen för onormal påfrestning. Träning för att stärka mag- och ryggmuskler är också ett bra sätt att förebygga ont i ryggen. Ortopeder, fysioterapeuter, sjukgymnaster och kiropraktorer arbetar med att stärka ryggar och få in bra rörelsemönster hos patienter med ryggproblem. Operation är alltid det sista alternativet men kan ibland bli nödvändig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *