Marine Le Pen – En opinionsbildare som ökar i popularitet

Marine Le Pen har haft ett intensivt liv i offentligheten. Hon har anklagats för att vara för aggressiv i debatt med Emmanuel Macron, men har tagit lärdom av misstaget och ändrat image.

Genom medvetna klädval, personlig stil, användandet av memes och kvinnligt nedtonat har hon vänt opinionssiffrorna till sin fördel och bedömdes ha en reell chans i presidentvalet 2022. 

Snabbfakta om Marine Le Pen

ÄmneMarine Le Pen
Vem är honMor, hustru, politiker
Hennes yrkeslivBörjade sin politiska bana som 18-åring och folkvald politiker sedan 1998.Har en yrkesexamen som advokat.Har skrivit böckerna  “Pour que vive la France”, “A contre flots” och “Controcorrente”.
Politiska åsikterAbort, gay, hbtq-frågor och politiskt-religiösa krav

Den politiska banan startade redan i 18-års åldern. Då blev hon aktiv i partiet Nationell samling (RN) som grundats av hennes pappa Jean Marine Le Pen 1972. Hon tog rollen som partiledare 2011, men Marine Le Pen är så mycket mer än en skicklig politiker. 

Som ung tog hon också en yrkesexamen som advokat 1992, och hon har kombinerat sitt yrkesliv med exmaken Franck Chauffroy och de tre barnen. När paret skilde sig år 2000 gifte hon om sig med Eric Lorio som delade både karriären i politiken och intresset för att skriva böcker. Hennes egna tre böcker har titlarna “Pour que vive la France”, “A contre flots” och “Controcorrente”.

Den politiska karriären i sammanfattning (litet cv)

  •   Partiledare för Nationell samling 2011-pågår
  •   Ledamot i Europaparlamentet 2004-2017
  •   Ledamot av regionfullmäktige i Nord-Pas-de-Calais 2010-2015
  •   Ledamot av kommunfullmäktige i Hénin-Beaumont 2008-2011
  •   Ledamot av regionfullmäktige i Île-de-France 2004-2010
  •   Ledamot av regionfullmäktige i Nord-Pas-de-Calais 1998-2004

Marine Le Pens politiska åsikter

När hon tog över som partiledare för Nationell samling präglades partiet av främlingsfientlighet. Partiet hade svårigheter att få samarbeten med den regerande högern, som vägrade samröre med de värderingar partiet stod för. Hon och partiet var i en återvändsgränd och behövde förändra sina budskap till att passa för den allmänna opinionens syn på åsikter, attityder och värderingar. 

De valde att tona ned på formuleringar som kunde ses som rasistiska, men behöll sin nationella grundtanke. En slogan var “Ett land är en historia, en kultur, en idé och värderingar. Idag hotas vi av importen av nya religiösa ideologier”.

I dagsläget menar partiet att framförallt islam är ett problem för Frankrike, men det som ses som politisk-religiösa krav är bara en av frågorna som drivs. Att hon sticker ut hakan ses till exempel även i abortfrågan som hon förespråkar, en annan att hon tycker att homosexualitet och HBTQ är accepterat och en viktig väljargrupp. 

Marine Le Pen – Public relations (PR) och image

Hon jobbar aktivt med att visa medborgarna sin personlighet som kvinnlig och tonar fram det som är lugnt och sakligt. I sin image använder hon också en dress code. South China Morning Post skriver att “Marine Le Pen på högervingen vet att hon måste tilltala mitten (väljarna), vilket hon försöker göra genom att se representabel och seriös ut, förutom feminin”. Detta till skillnad från Macron som syntes med uppknäppt skjorta och hårigt bröst, och som bland annat jämfördes med Tarzan på twitter. 

Marine Le Pen och memes

Sociala medier är på gott och ont, och ett välkänt ordspråk säger att det inte finns dålig publicitet. I Marine Le Pens fall så finns det en hel del memes som uppnått stor publicitet. En Meme är en bild eller kort video med tillhörande text, som sprids på internet. Betraktaren kan relatera till en känsla och tycker att man vill dela vidare till sina vänner. 

En meme som fått stor spridning är en bild på Putin i långt blont hår med texten “Marine Le Putin” där kommentarsfältet fyllts av spekulationer om hennes tillgångar i ryska banker. Kanske kom detta upp i ilska när hon och partiet tryckte upp en folder inför presidentvalet 2022, där hon skakar hand med Putin på en av bilderna. Strax över en miljon foldrar hann delas ut innan de återkallades för att förstöras på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Hur detta tas i fråga om publicitet och image kan diskuteras. Kanske behöver hon inte bli mer känd, utan snarare rätt känd? Oavsett hur det är med den saken så har hon tagit sitt parti hela vägen till presidentvalet 2022.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *