GIH badet – ett bad med möjligheter för alla

SWIMMING

GIH badet i Stockholm kan vara ett utav Sveriges mest vanliga bad för allmänheten. Redan på 60-talet fanns badet på plats vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och kunde börja nyttjas av den som blev sugen. En halv promenad från Östermalm och Lill-Jansskogen, och vips så är man där.

Snabbfakta om GIH badet

Öppnade1966
Längd på bassäng25 meter
Finns trampolin och hopptorn?Ja

GIH badet – från nytt till nyare

Gymnastik- och idrottshögskolan drog igång planen om ett bad som skulle kunna nyttjas av både studenterna och allmänheten 1965. Bygget öppnade dörrarna redan ett år senare men hade sin glammiga invigning året därpå. En 25-metersbassäng fylldes upp med klorblandat vatten, och sviktbrädor på 3 meters höjd samt hopptorn i olika höjder ställdes in för den som gillar utmaningar.

Om det tillkommit en bastu sedan dess är oklart, men att bygga en bastu i kontakt med ett bad är ju varken en ovanlig eller ocharmig tanke. När 2000-talet kom med sin fulla prakt bestämde man sig för att göra en renovering som gav GIH badet ett nytt skimmer till den föråldrade ytan.

På GIH badet kan man främja hälsan

Det enda verkliga verktyget vi fick med oss in i livet är vår kropp, och det är viktigt att träna kroppen för att vi ska fungera bra. Simning är en mycket skonsam träningsform. Fantastiskt nog använder kroppen alla sina muskler vid simning, och tack vare tyngdlösheten och rörelsefriheten belastas musklerna på ett ödmjukt sätt. Därför brukar simning passa i stort sett alla.

Simning anses dessutom vara en träning för tanke och själ. Simning brukar nämligen beskrivas som meditativt. Det kan till och med vara en utav de vanligaste aktiva meditationerna vi har i samhället. Simning sänker vår puls, och ihop med vattnets dynamik kan aktiviteten ge oss en inbjudan till djupet av oss själva. Därtill frisätts oxytocin i kroppen i lagom varmt vatten, vilket är ett naturligt må bra-hormon.

Man kan tycka att det skulle räcka med bara simning, men faktum är att behovet av individanpassade aktiviteter blivit större, och utbudet har ökat under åren. För att kunna använda sig utav någon form av aktivitet är det en fördel om vi kan simma, och simskola finns det gott om att boka in sig på. Något som intresserar många är också vattengympa. Idén om att sprattla med armar och ben efter bästa förmåga under en ledares vägledning är och förblir en stor succé.

GIH badet – en plats att återkomma till

Om man inte är rädd för vatten är GIH badet en plats att återkomma till kontinuerligt. Det kan behöva nämnas för den som har problem med varierande öppettider att ett litet schemapusslande kan tillkomma. GIH badet öppnar och stänger vid olika tider på dygnet beroende på vilken veckodag det är. Men för att väga upp det hela har badet ett överkomligt pris på både inträde och aktiviteter. 

Om någonting känns oklart går det alltid att ringa på deras telefon.

Fler simhallar i Stockholm

Som tur är behöver man inte trängas inne på GIH badet, utan möjligheterna finns att njuta av tyngdlös rörlighet på annat håll också inom Stockholm. Nedan finns flera bad listade:

  • Eriksdalsbadet
  • Forsgrénska badet
  • Kronobergsbadet
  • Farsta simhall
  • Högdalens simhall
  • Sandborgsbadet
  • Skärholmens simhall
  • Västerports simhall
  • Beckomberga simhall
  • Husbybadet
  • Tensta simhall
  • Vällingby simhall
  • Åkeshovs simhall

Alla badhusen är definitivt olika men finns tillgängliga året runt och har en medeltemperatur på 27 grader. Kan det bli bättre? Må hända, men en kall vinterdag senare ligger vi där och glassar i det varma vattnet, kanske till och med efter att vi tagit en svettig runda i badets potentiella gym.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *