Får man vabba när den andra föräldern är ledig

När det gäller frågan om får man vabba när den andra föräldern är ledig, kan svaret variera beroende på omständigheterna men ja, det är tekniskt tillåtet. VAB (vård av barn) är till för att ge föräldrar möjligheten att ta ledigt och ta hand om sina sjuka barn. Om en förälder är ledig på en ”ledig dag”, det vill säga en helgdag, semesterdag eller sjukskrivning, betyder det inte att den andra föräldern inte kan vabba. Barnets behov går först och det är viktigt att de har vård och uppmärksamhet från en förälder som inte är sjuk, på semester eller frånvarande i samband med något annat åtagande.

Låt oss dock vara smarta och titta på några scenarier.

Vad händer om båda föräldrarna är sjuka?

Om båda föräldrarna är sjuka så kan den som är minst sjuk ansöka om VAB. Det är inte ovanligt att flera familjemedlemmar blir sjuka samtidigt, särskilt under influensasäsongen. Det är viktigt att notera att båda föräldrarna inte kan få VAB för samma barn samtidigt, det vill säga, om båda föräldrar är sjuka, borde man rutinmässigt inte båda ansöka om VAB.

Vad händer om den andra föräldern är ledig?

Om en partner redan är ledig, exempelvis på semester, och barnet blir sjukt, kan den andra föräldern fortfarande ansöka om VAB, om det krävs. Det erkänns att även om en partner är ledig, kanske de inte är i en position att ge barnet den vård det kräver. De kanske reser, studerar, hanterar andra åtaganden eller bara behöver vila och avlastning.

Scenario Regel Viktig notering
Båda föräldrarna sjuka Den minst sjuka föräldern kan vabba Båda kan ej VAB:a samtidigt för samma barn
Andra föräldern är ledig (semester) Andra föräldern kan vabba Den lediga föräldern kanske inte kan ta hand om barnet

Oavsett scenario, är VAB avsett för att säkerställa att barn får den vård de behöver. Kom ihåg att alltid anteckna korrekt och ärligt när du ansöker om VAB. Alla familjer är olika och vad som fungerar för en familj kanske inte fungerar för en annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *