Ingen kan väl ha undgått Familjen Knyckertz efter förra året när de gjorde succé som julkalender? Men att den bygger på en bokserie som manusförfattarna Anders Sparring och Per Gustavsson tidigare gett ut, kanske inte alla vet. Visst är det något speciellt med julkalendrar och Familjen Knyckertz är inget undantag.
Frågeställningar om julkalender och Familjen Knyckertz:
Julkalender | Vara eller inte vara? |
Familjen Knyckertz | Julkalenderns skådespelare, motsvarar de böckernas förväntningar? |
Böckerna i ordning | Måste man läsa dem i ordning? Hänger de ihop? |
SVT Julkalendrar | De bästa julkalendrarna genom tiderna |
Julkalender eller adventskalender | Var det bättre förr? |
Julkalendrar på TV
Julkalendrar är ett fenomen som enar eller delar människor. De engagerar och de har i alla tider blivit föremål för samtal. När det kommer till julkalendrar så har alla en åsikt. Särskilt nu sedan linjeteven slagits ut av allt streamande och vi därmed inte ser så många gemensamma program som vi kan diskutera tillsammans. Egentligen är det väl bara julkalendern och melodifestivalen.
Men julkalendern består alltså och både unga och gamla kan vara lika engagerade i sin recension om årets julkalender. Är den tillräckligt julig och är den bra nog helt enkelt? Handen på hjärtat, visst vill du också gå upp tidigt på morgonen, tända ditt kalenderljus och bänka dig framför årets julkalender på SVT? Kanske laddar du även upp med lite fika och godis? I alla fall om ingen ser dig.
Skådespelarna i Familjen Knyckertz
När man skulle filma Familjen Knyckertz som julkalender måste man haft många diskussioner om vilka skådespelare som kunde passa till karaktärerna. Många är vi bokläsare som bildar oss tydliga bilder i huvudet när vi läser. Att hitta skådespelare som matchar dessa förväntningar måste vara mer eller mindre omöjligt. Jag tycker att de har gjort ett gott arbete i castingen i alla fall.
Intressant är också ämnet; att berätta om en familj av tjuvar. Vill man spela en roll som tjuv eller vill man hellre vara den som är hederlig? Jag vet vad jag skulle svara men jag skulle också gärna tacka ja om jag blev erbjuden en roll överhuvudtaget. Då kan man nog inte vara så kräsen.
Böckerna om Familjen Knyckertz
Bokserien består av helt fristående böcker och dessa berättar om det ena äventyret efter det andra. De finns naturligtvis även som ljudbok vilket är väldigt praktiskt. Kan man tänka sig något mysigare än att som familj samlas och lyssna på en ljudbok tillsammans? Ett naturligt tillfälle för den aktiviteten är långa bilresor och den gemensamma läsupplevelsen kan förhoppningsvis även leda till fina samtal. När det kommer till Familjen Knyckertz kan diskussionerna om hederlighet och moral på ett naturligt sätt komma upp.
Böckerna är skrivna i denna ordning:
- Familjen Knyckertz och födelsedagskuppen, 2017
- Familjen Knyckertz och gulddiamanten, 2018
- Familjen Knyckertz och snutjakten, 2019
- Familjen Knyckertz och ismans hemlighet, 2020
- Familjen Knyckertz och Gipskattens förbannelse, 2021
- Familjen Knyckertz och damen med fjäderboan, 2022
Julkalendrar genom tiderna
Den julkalender som varit populärast genom tiderna skulle många säga är Teskedsgumman. Kanske man inte ens komma ihåg den allra första julkalendern Titteliture av Gösta Knutsson som kom 1960. Under åren har det blivit ett antal julkalendrar även om några faktiskt har sänts i repris, som till exempel Teskedsgumman. Kanske är det just därför som vi minns den lilla gumman som blev liten som en tesked och ropade “Göta Petter”. En underbar svordom som till och med nästan är rumsren.
Julkalender eller adventskalender
Tidigare kunde man köpa sig en adventskalender i nästan vilken butik som helst. Det kan man väl fortfarande tänker du? Nej, det kan man faktiskt inte. Det som finns på marknaden idag är julkalendrar. Vad är då skillnaden? Adventskalender eller julkalender? Det är väl samma sak?
Ja, idag används begreppet för exakt samma sak. En kalender med tjugofyra luckor där man öppnar en varje dag i december månad fram till jul.
På 70-talet fanns det dock en skillnad som hade stor betydelse. Adventskalendrarna började nämligen alltid första advent. Om det som i år 2022 var första advent redan den 27 november så jublade man som barn. Adventskalendern innehöll nämligen flera extra luckor då. Luckorna mellan den tjugosjunde november och trettionde november blev alltså extra – fyra extra luckor. Men det var också den högsta vinsten man kunde dra. Sällan är det så lång adventstid före julafton som det är i år när julafton är en lördag. Idag säljer man bara julkalendrar och de innehåller alltid tjugofyra luckor, varken mer eller mindre. Ibland stämmer det faktiskt – att det var bättre förr.