Ett hus där ytorna lämnar plats för uttrycken finns på Bonniers Konsthall i Stockholm. Byggnadens arkitektur är väl formad efter omgivningarna, den smyger sig längst med Torsgatan på en sidan och Klarastrandsleden på den andra, och bara själva huset är värt ett besök. Där ryms konst i storformat och restaurangdelen lämpar sig väl för mingel.
Snabbfakta om Bonniers Konsthall
Maria Bonnier Dahlins stiftelse | Ursprunget till Bonniers Konsthall. Jeanette Bonnier startade stiftelsen, vilken stöttar unga konstnärer, till minne av dottern Maria som omkom i en trafikolycka blott 20 år gammal. Själva konsthallen blev sedan en fysisk manifestation av kärleken till konsten. |
Samtidskonsten i centrum | Bonniers Konsthall ger plats för samtida konst av såväl erfarna som oprövade konstnärer och eftersträvar att konsten ska kunna leda till samtal och dialog mellan konstformer och samhälle.. |
Betong, glas och aluminium | Byggnaden, ritad av Johan Celsing arkitekter, har ett starkt arkitektoniskt uttryck i strama materialval. Det är konsten som ska tala här, byggnaden ger stöd åt andra uttryck. |
Plats för paus och möten | Caféet på Bonniers Konsthall är en plats att pusta ut. Utsikten är fantastisk, ytan väl lämpad även för olika tillställningar, mingel och sammankomster. |
Samtidskonst i fokus på Bonniers Konsthall
Känsla bortom det opportuna samt en perfekt timing är viktiga komponenter för samtidskonst. Det krävs mer än en god idé för att ett skapande ska kunna kommunicera. Då kan mycket bli konst, även sådant som man kanske inte väntar sig vara det.
En designer som exempelvis Virgil Abloh skulle lätt kunnat avfärdas om det inte var för hans suveräna fingertoppskänsla för vad som var nyskapande bortom trender. Han förvandlade sin design till konst. På samma sätt behöver en konsthall för samtidskonst fungera. Den behöver ha curatorer som med näsa för innehållsrika konstnärsskap nosar upp det som bygger broar som bär in i framtiden och som dessutom skapar hälsosam friktion i nutiden. Detta präglar Bonniers Konsthall.
Bonniers Konsthall öppnar
År 2006 öppnade Bonniers Konsthall med en utställning av stipendiater från Maria Bonnier-Dahlins stiftelse. Redan då märktes det att konsthallen skulle komma att utmärka sig. De verk som visades var bland andra av Karin Mamma Andersson, Cecilia Edelfalk, Gunnel Wåhlstrand och Jacob Dahlgren, alla numera väletablerade konstnärer. Stiftelsen fortsätter att stötta unga konstnärers arbete och skapar en god mylla för fortsatt växande.
Jeanette Bonnier, Magnus af Petersens, Theodor Ringborg
Jeanette Bonnier avled 2016. Ny chef för Bonniers Konsthall blev Magnus af Petersens, tidigare intendent vid Moderna Museet och curator för en mängd konstprojekt såväl i Sverige som internationellt. Han avgick från sin post 2019 då Bonniers Konsthall omstrukturerade verksamheten. Nu är ledningen av verksamheten uppdelad på tre poster där konstnärlig chef är Theodor Ringborg.
Utställningar, vernissager – en tillbakablick
Det är en rik och färgstark palett av utställningar som visats på Bonniers Konsthall genom åren. En av de minnesvärda var “Träden står ljust gröna” år 2020, där samtida landskapsmåleri av en mängd olika konstnärer visades. Fokus var på hur landskapen förändras och att det som tidigare var landskapsmåleri också stöps i ny form. Den 7 mars det året kunde man ta del av den utställningen tillsammans med historikern Gunnar Wetterberg i en specialvisning, kallad “Mera träd än skog”, där han reflekterade över skog förr och nu.
Linnea Sjöberg erhöll 2018 stipendium från Maria Bonnier-Dahlins stiftelse och visade året efter sina verk bestående av bland annat installationer av vävar tillsammans med Thorbjörn Rödlands fotografiska verk.
Om vi går längre bak i tiden kan vi minnas Michael Beutlers utställning år 2008. Han visade högst konkret hur konsten kunde samspela med konsthallens arkitektur och material. En annan utställning värd att minnas är “New Materialism” år 2018 där tretton olika konstnärer visade verk i olika material. Konst och hantverk fick samspela och visade hur materialen spelar in i själva skapandet och i allra högsta grad blir delaktiga i skapelseprocessen.
Lanthandelns Espresso på Bonniers Konsthall
Vill man vila benen eller pausa från intrycken landar man fint på caféet beläget i “snibben” på Konsthallen. Utsikten är härlig, kaffet är gott. Verksamheten drivs av Lanthandelns Espresso. Här kan man också ordna med mingel och olika typer av evenemang, även catering kan ordnas. Det är ett fantastiskt rum. Den strama arkitekturen har här fått sällskap av trä och inredningen är skapad av arkitektfirman Tham & Videgård.
Ta dig till Bonniers Konsthall
Det är lätt att ta sig till Bonniers Konsthall med kommunala färdmedel, T-bana till St. Eriksplan eller så stannar flera bussar i närheten. Parkerar gör man bäst i p-huset vid St. Eriksplan eller på den allmänna parkeringen utanför.