Att tänka på vid val av jaktvapen

Oavsett om du är nybörjare inom jakt eller om du är van jagare kan det ibland vara dags att köpa ett nytt jaktvapen. Det gäller inte att ta första bästa vapen utan det kräver eftertanke för att du ska bli nöjd med ditt val. Du bör tänka igenom en del saker innan du börjar titta på vapen. En viktig aspekt är vilken typ av jakt du planerar att utföra. Vapnet du väljer ska nämligen fungera för just den typ av jakt du bedriver.

Vi ska nu gå in lite närmare på vilka vapen som är bra för respektive jakttyp.

  • Drevjakt – Vid drevjakt beror ditt vapenval dels på om du har en drivande hund likt en tax, eller en snabb stöthund som en wachtel. Om du vill ha snabba skott och främst jagar rådjur passar ett hagelgevär bra. Jagar du främst i lugnare tempo är ett halvautomatiskt vapen eller en studsare ett bra alternativ. För bäst resultat är det också klokt att välja ett lågförstorande kikarsikte.
  • Pyrschjakt – Här brukar studsare i klass 1 vara standard, vanligtvis på 6,5 mm. De är tillräckligt kraftfulla för att fälla en älg eller dovhjort, men ändå inte för tunga för att använda vid rådjursjakt.
  • Älgjakt – Vid älgjakt har du stora valmöjligheter. Du kan till exempel satsa på en 30-06, eller .308 win. Båda dessa vapen är klass 1 och dessa kaliber är tillgängliga i de flesta vapentyperna.
  • Hundförare – Många hundförare föredrar grövre jaktvapen, samt med dubbel pipa. Den ena pipan är då hagel och den andra vanlig kula. Kalibrar som är vanliga för hundförarbössor är bland annat 8×57 JS, 9,3×62 och 30-06. Genom att använda en grov kaliber påverkas inte kulbanan så mycket av gräs och liknande.

Andra viktiga aspekter av jaktvapen

Det finns andra saker än bara vapentyp att titta på innan du väljer jaktvapen. Du bör till exempel ta en titt på pipan, helst ska den vara gängad. Det gör det nämligen möjligt för dig att sätta dit ljuddämpare eller rekylbroms. Det är inte många som väljer att jaga utan ljuddämpare idag, då det försämrar din hörsel för varje gång. Du bör också kontrollera fästen och gärna köpa fästen som är av samma system, det gör det så mycket enklare för dig.

Håll dig inom din budget

Det är givetvis viktigt att du håller dig inom din budget när du köper ditt jaktvapen. Det rekommenderas inte heller att du köper enbart ett vapen för hela din budget. Du ska även ha råd att köpa diverse tillbehör som kan komma till användning när du jagar. Några tillbehör som är mycket bra att införskaffa sig är till exempel:

  • Ljuddämpare
  • Kikarsikte
  • Jaktkniv
  • Ammunition

Ammunition och en jaktkniv är standardutrustning som alla behöver för att kunna jaga. Kikarsiktet gör det enklare för dig att pricka rätt när du ska skjuta ditt byte. Som vi nämnde ovan är ljuddämparen ett måste för att undvika hörselskador på dig, ditt jaktlag och din eventuella hund. Det finns även andra tillbehör som du kan välja att köpa, men du behöver inte köpa allt på en gång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *