Helmut Newton var modefotograf och är mest känd för sina provokativa och nyskapande bilder. Helmut var tysk-australier men bodde i bland annat USA, där han arbetade. Hans bilder publicerades i Vogue och Harper’s Bazaar. Han omisskännliga stil fick stor spridning och uppskattning.
Korta fakta om Helmut Newton
Född | 31 oktober 1920 i Berlin |
Död | 23 januari 2004 i Los Angeles |
Känd för | Svartvita provokativa och erotiska modefotografier |
Gift med | Newton gifte sig 1948 med skådespelerskan (och sedermera fotografen) June Browne |
Helmut Newtons tidiga år
Newton föddes i Berlin 1920, som Helmut Neustädter, och bodde i stadsdelen Berlin-Schöneberg. Han gick i skolan mellan 1930 och 1934 då han flyttade till Berlin-Halensee. Han gick därefter i amerikanska skolan till 1935.
Redan som tolvåring började Helmut intressera sig för fotografi. Som sextonåring gick han som lärling som porträttfotograf hos naken- och modefotografen Else Simon, kallad Yva. Där blev han kvar till 1938 då han flydde från Berlin, undan nazisterna. Föräldrarna flydde till Sydamerika men Helmut tog sig till Singapore. Med sig hade han två kameror och fick jobb i Singapore på ”Singapore Straits Times”.
Ett par år senare kom han till Australien och gick med i armén, där han tjänstgjorde i fem år. 1946 blev han australisk medborgare. I samma veva bytte han namn till Newton. Under sin tid i Australien träffade han skådespelaren June Browne, med artistnamnet June Brunell. Hon poserade för honom och de gifte sig ett år senare.
Helmut Newton – modefotograf för Vogue
Under 1950-talet reste Helmut Newton en hel del i Europa och i London fick han ett ettårskontrakt med engelska Vogue, som han lämnade för Paris och så småningom återvände han till Melbourne och började på australiensiska Vogue. I början på 1960-talet flyttade Newton till Paris och arbetade för franska Vogue men då och då även för brittiska Vogue och Queen.
Under 1960-talet fortsatte Newton att arbeta för modemagasin som franska Vogue och Elle magasin. I början på 70-talet började hans fru June också att fotografera, och hoppade ibland in och hjälpte sin man.
1990 tilldelades Helmut Newton fotopriset ”Grand Prix National de la Photographie”. Därefter följde fler utmärkelser och priser.
Helmut Newton big nudes
Newtons modefotogafier var inte sällan nudes, nakenbilder. Hos Taschen publicerade han sin gigantiska SUMO book, fotoboken som slår rekord i det mesta, Newton pictures, pris, storlek, tyngd, format. Den är fylld med bilder som är Newtons signum, mycket naket, erotiska och provocerande bilder.
Big nudes är också benämningen på utställningar med Newtons bilder i storformat. Affisch efter affisch på kända personligheter, modeller och modefotografier. Det är lesbian scenes, det kan vara med inslag av våld och surrealistiska motiv och installationer.
Helmut Newton har fotograferat många stora kända namn som bland andra
- Nicole Kidman
- Monica Bellucci
- David Lynch och Isabella Rossellini
- Davis Bowie
- Catherine Deneuve
- Grace Jones och Dolph Lundgren
liksom 1990-talets supermodeller.
Fotoutställningar
Den första separaturställningen med fotografier hade Newton i Paris på Nikon Gallery, 1975.
År 2000, på Newtons 80-årsdag, arrangerades en stor retrospektiv utställning i Berlin, som sedan visades i Tokyo, London, New York, Moska med flera större städer.
Från och med december 2022 till 14 maj 2023 pågår en stor utställning i Berlin, The Berlin exhibition, där the Helmut Newton foundation ställer ut över 200 fotografier.
2013 hade Fotografiska i Stockholm en stor utställning med Helmut Newtons fotografier, och man kan idag söka ”helmut newton photos download” och ladda ner bilder från utställningen.
Nedladdningar finns i olika storlekar om man vill göra egna poster.
Helmut Newton bosatt i USA och Europa
Newton reste mycket och bosatte sig på flera platser både i Europa, Australien och USA. Han och hustrun skaffade en bostad i Monaco och bodde i Los Angeles på vintern. Redan 1971 drabbades Newton av en hjärtattack, och 2004 drabbades han igen när han körde bil på väg till Los Angeles, han liv gick inte att rädda.